Het spelmateriaal

Petanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen (boules) en een klein houten balletje (het butje genoemd).

Boules

Om aan wedstrijden te kunnen meedoen moet men over officieel goedgekeurde boules beschikken. Het gewicht van de boules dient tussen de 650 en 800 gram (per stuk) te liggen, en de diameter moet tussen 70,5 en 80 millimeter liggen. Het gewicht en het merkteken worden door de fabrikant in de boules gegraveerd. De bekendste merken, die in Nederland te koop zijn, zijn Obut, Integrale en Ideale. Een set van drie boules kan sterk in prijs variëren: de goedkoopste boules zijn verkrijgbaar vanaf circa € 75,00. De duurste boules kosten enkele honderden euro's per set.

Om goed met een set boules te kunnen spelen zijn het gewicht en vooral de diameter van belang, want een boule moet goed in de hand liggen. Schaft u daarom niet te snel een set boules aan. Voor mensen die kennis willen maken met pétanque zijn er bij de Smallingerlandse Vereniging voor Petanque altijd wel boules aanwezig om het eerst eens rustig te proberen. 

Bij de keuze van boules wordt ook vaak gekeken naar de rol die de speler in een team gaat spelen. Een pointeur (bijlegger of plaatser) heeft over het algemeen harde (hardheid 125), zware, gegroefde boules met een kleine diameter. Een tireur (schutter) heeft vaak zachte (hardheid 110), lichte boules met een vlak oppervlak en een grotere diameter. De boules van de milieu (middenspeler) houden vaak het midden tussen die van de pointeur en de tireur.

Butje

Het butje of cochonnet moet van hout vervaardigd zijn. De diameter hiervan moet tussen de 25 en 35 millimeter liggen. Een butje mag omwille van de zichtbaarheid worden geverfd.

Overige benodigdheden

Niet verplicht maar onontbeerlijk voor de petanquespeler zijn verder een rolmaat om de afstand tussen boule en but te kunnen meten (er bestaan ook telescoopstokjes en meetpassers om nauwkeuriger te kunnen meten), een tellertje voor de punten, een tasje of kistje om het materiaal in op te bergen en tenslotte een doekje om de boules schoon te maken.

Makkelijk zittende kleding en soepele schoenen worden aanbevolen. Uniforme kleding is slechts vereist, wanneer men deelneemt aan de Nationale Competitie.

 

Terug naar boven